BlueN ,CORTEVA op. 1kg, 3 ha
Opis
BLUEN - opakowanie 1kg - na 3 ha
O PRODUKCIE
FORMUŁA: Proszek rozpuszczalny w wodzie WP, zawierający szczep Methylobacterium symbioticum SB23 w ilości 3x10⁷ JTK/g
Ekologiczne nawożenie azotem
W dobie wysokich cen i coraz większych ograniczeń w nawożeniu azotem mineralnym warto poznać alternatywne źródła dostarczenia tego najbardziej plonotwórczego składnika pokarmowego. Najnowszą propozycją dostępną dla rolników jest technologia dostarczania azotu z powietrza, dzięki wykorzystaniu bakterii wiążących azot.
Na rynku jest kilka rodzajów bakterii wiążących azot atmosferyczny dzięki wykorzystaniu kompleksu NITROGENAZY:
- bakterie symbiotyczne (Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia) – bakterie te wraz z roślinami tworzą brodawki- struktury umożliwiające wiązanie azotu atmosferycznego. Ich działanie jest niestety ograniczone tylko do roślin, które to umożliwiają – roślin bobowatych.
- bakterie asymbiotyczne (Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas lub Azomonas) – bakterie te umożliwiają wiązanie azotu atmosferycznego w glebie i dostarczanie go roślinom. Niestety wiązanie następuje wtedy, gdy inne źródła azotu są niedostępne i gdy dostęp do tlenu jest ograniczony.
- endofity (Methylobacterium, Herbaspirillum, Gluconacetobacter) – bakterie te są akceptowane przez system immunologiczny roślin, swobodnie przemieszczają się w roślinach i dostarczają azot przez liście, niezależnie od dostępności tego składnika w glebie.
Do ostatniej grupy należą bakterie zawarte w produkcie BlueN®, który zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii Methylobacterium symbioticum SB23, zdolny do wiązania azotu atmosferycznego przez liście.
Niebieska Rewolucja – BlueN
Bakterie wiążące azot, zawarte w produkcie BlueN wnikają do rośliny przez otwarte aparaty szparkowe i kolonizują roślinę. Dostarczają roślinom azot amonowy, który jest bezpośrednio wbudowywany w aminokwasy, czyli podstawowe budulce rośliny. Produkt zalecany jest do stosowania we wszystkich uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych i specjalistycznych.
Bakterie Methylobacterium symbioticum żyją w symbiozie z roślinami. Jako źródła energii do przetrwania, rozrostu i rozwoju używają metanolu wydzielanego przez rośliny podczas wzrostu. Bakterie szybko kolonizują roślinę, transportowane są do nowych przyrostów wraz z metabolitami fotosyntezy.
Do wiązania azotu atmosferycznego bakterie wykorzystują kompleks NITROGENAZY. Do prawidłowego działania tego kompleksu niezbędne jest dobre odżywienie roślin w molibden, żelazo i siarkę. Żelaza w polskich glebach nie brakuje, natomiast należy pamiętać, aby uzupełniać nawożenie siarką i molibdenem, gdyż z dostępnością tych składników jest trudniej.
Methylobacterium symbioticum w filosferze rośliny tworzy różowo zabarwione kolonie produkujące metylobaminę, która absorbuje światło UVA i UVB. Bakteria działa jako antyoksydant w reakcji na stres związany z promieniowaniem UV. Światło UV jest bezpiecznie odbijane na chloroplasty sąsiednich komórek, co zwiększa intensywność ich fotosyntezy. To z kolei zwiększa energię dostępną w roślinie.
Korzyści ze stosowania BlueN
Utrzymanie potencjału plonowania roślin przy mniejszej dostępności azotu z nawozów mineralnych, oraz zwiększenie plonowania przy pełnej dawce azotu mineralnego.
Stosując Methylobacterium możemy dostarczyć roślinie co najmniej 30 kg dodatkowego azotu, który jest szybko wbudowywany w aminokwasy. W uprawach o dłuższym okresie wegetacji oraz przy sprzyjających warunkach, możemy dostarczyć nawet 50-70 kg dodatkowego azotu!
Azot pobrany z powietrza nie jest uwzględniany w bilansie nawożenia azotem.
Produkt można stosować w gospodarstwach ekologicznych.
Wyniki badań i wielu doświadczeń pokazują sprawdzoną i przewidywalną skuteczność BlueN® w wielu uprawach:
Jak stosować?
- pH przygotowanej cieczy roboczej powinno mieścić się w zakresie 5-8.
- Przed wlaniem do opryskiwacza produkt należy rozpuścić w wodzie lub użyć rozwadniacza.
- Bakterie aktywują się po rozpuszczeniu w wodzie, dlatego wskazane jest zużycie do kilku godzin po rozpuszczeniu produktu.
- Produkt należy zastosować na niezestresowane rośliny, w fazie intensywnego wzrostu
- Należy stosować, gdy temperatura jest wyższa niż 10°C, oraz na tydzień przed zabiegiem i tydzień po nim unikać przymrozków.
- Nawożenie należy wykonać, gdy otwarte są aparaty szparkowe (wysoka wilgotność powietrza), przy wysokich temperaturach preferowany jest zabieg nad ranem.
- Należy zadbać o prawidłowe odżywianie roślin w molibden, żelazo, siarkę i inne składniki pokarmowe.
Odporność na deszcz: 1 godzina po zabiegu.
Zalecenia stosowania i dawkowanie
Rośliny Rolnicze – stosować kiedy przynajmniej połowa powierzchni uprawowej jest zakryta przez rośline uprawną
1. Roślina: Zboża ozime
Dawka: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować od pełni krzewienia, do początku kwitnienia (BBCH 25-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
2. Roślina: Zboża jare
Termin stosowania: Stosować od pełni krzewienia, do fazy drugiego kolanka (BBCH 25-32)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
3. Roślina: Rzepak ozimy
Termin stosowania: Stosować jesienią w fazie 6-8 liści właściwych (BBCH 16-18)
Wiosną, od momentu ruszenia wegetacji (faza rozety), do końca pełni kwitnienia (BBCH 30-69)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
4. Roślina: Rzepak jary
Termin stosowania: Stosować w fazie od 6-8 liści właściwych do końca pełni kwitnienia (BBCH 16-69)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
5. Roślina: Kukurydza, słonecznik, sorgo
Termin stosowania: Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
6. Roślina: Soja i inne motylkowe
Termin stosowania: Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
7. Roślina: Łąki i pastwiska
Termin stosowania: Stosować od fazy początku krzewienia do fazy liścia flagowego (BBCH 21-39)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 250 l
Rośliny ogrodnicze – stosować kiedy liście zakrywają przynajmniej połowę międzyrzędzi
1. Roślina: Burak ćwikłowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchew, burak cukrowy
Dawka: 333 g/ha
Termin stosowania: Stosować między faza 4 liscia a poczatkiem kwitnienia (BBCH 14 - 61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
2. Roślina: Ziemniak
Termin stosowania: Stosować w okresie łączenia sie rzędów a początkiem kwitnienia (BBCH 25-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
3. Roślina: Truskawka
Termin stosowania: Stosować między fazą 5 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 15 - 61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
4. Roślina: Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy
Termin stosowania: Stosować między fazą pierwszego pędu bocznego a początkiem kwitnienia (BBCH 21-61)
Ilość cieczy roboczej: 100 – 400 l
Rośliny Sadownicze – stosować kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50 % masy liściowej
1. Roślina: Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza)
Dawka: 500 g/ha
Termin stosowania: Stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia (BBCH 31-61)
Ilość cieczy roboczej: 500 – 2000 l
2. Roślina: Winorośl
Termin stosowania: Stosować między zielonym pąkiem, a początkiem kwitnienia (BBCH 51-61)
Ilość cieczy roboczej: 500 – 2000 l
Przechowywanie
Nie przechowywać w temperaturze poniżej 4°C i powyżej 35°C.
Po otwarciu opakowania, produkt nadaje się do późniejszego zastosowania, jeżeli zadbamy o szczelne zamknięcie (nie traci wówczas swoich właściwości).
W formulacji produktu znajduje się cukier, który jest pierwotną pożywką do namnażania się bakterii (zanim trafi na roślinę).
Termin przydatności: 2 lata.