Cebula dymka RED BARON 0,25kg
Opis
CEBULA Czerwona DYMKA 250g 8-20MM
Cechy produktu:
- Cebula dymka
- Masa netto [g (+/- 5%)] - 250g
- Odmiana - red baron
- Wielkość (Kaliber) [mm] - 8-20
- opakowanie: woreczek siatkowy
Red Baron to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych w Polsce odmian cebuli czerwonej. Jest znana i ceniona już od wielu lat ze względu na swoje duże cebule, które wyróżniają się stosunkowo łagodnym smakiem. Nadaje się do długotrwałego przechowywania i charakteryzuje się pewną odpornością na choroby. Na dodatek jest bardzo wytrzymała, chociaż może potrzebować dodatkowego nawadniania w czasie suszy.
Dymka, to mała cebula przeznaczona do sadzenia lub marynowania. Doskonale nadaje się również jako dodatek do sałatek, czy kanapek. Odmiana czerwona Red Baron - jedna z najlepszych odmian czerwonej cebuli dymki.
Nazwa: cebula czerwona Red Baron
Forma życiowa: roślina jednoroczna
Cebule: Jak sama nazwa na to wskazuje, Red Baron to odmiana cebuli o czerwonym miąższu. Jej łupinka jest fioletowoczerwona. Cała cebula ma kulisty lub lekko spłaszczony kształt i warstwy, które trudno się rozdzielają. W przeciwieństwie do innych odmian, ta wyróżnia się bardzo łagodnym smakiem.
Zastosowanie: Ta średnio wczesna odmiana cebuli najczęściej stosowana jest w uprawie amatorskiej, ale wspaniale sprawdzi się także w uprawie towarowej. Jest bardzo popularna i znalezienie jej na sklepowych półkach nie powinno stanowić problemu. Jest także łatwa w uprawie, więc nadaje się nawet dla mniej doświadczonych ogrodników. Najczęściej wykorzystywana jest bezpośrednio – jako przyprawa nadająca charakterystycznego rysu sałatkom i surówkom, ale sprawdzi się we wszystkich daniach mięsnych, w każdym sosie i farszu. Niewątpliwą zaletą rośliny jest jej przydatność do przechowywania – nawet pół roku może czekać na wykorzystanie nie tracąc smaku ani jędrności.
Mrozoodporność: Cebula jest rośliną odporną na zimno, ale nie odporną na mróz. W gruncie może przetrzymać spadek temperatury do 2-3 stopni Celsjusza.
Stanowisko: Nasiona cebuli wysiewa się na stanowisku słonecznym i dość ciepłym. Najlepszy plon uzyskamy prowadząc uprawę na glebie lekkiej, pulchnej i przepuszczalnej, optymalnie glinasto-piaszczystej. Nasiona nie powinny być wysiewane na glebie gliniastej i kwaśnej.